Fyrbloggen

Fyrbloggen

Om fyrbloggen

Här skriver vi om saker som händer på Agö fyrplats. Se också vår hemsida www.agofyrplats.se

Flaggstången

Juli 2014Posted by Admin 14 Apr, 2015 23:54:31

Den gamla flaggstången på Agö fyrplats var sedan länge rutten och hade fallit. En sorglig stump satt kvar i fästet.

I juli 2014 kom våra vänner Johnny Rosén, Lena Forsell, Hilde Teuchies och Claude Véron från Uppland respektive Belgien. De kommer åtminstone ett par gånger varje år.

Lenn fick ett telefonsamtal från Johnny när de passerade Norrala där han frågade om vi hade flagglina. Jag blev lite undrande över frågan.

Ett par timmar senare tog jag fyrhjulingen kilometern genom skogen ner till Lotsviken. Efter en stund såg jag Anders Hall från Mössön komma med sin aluminiumbåt med sällskapet. Men det var något skumt. Anders Halls båt hade såväl förpeke som akterspröt.

De hade köpt en flaggstång på Blocket, i Norrala och tagit den på biltaket till Njutånger. Sen med Anders Hall per båt till Agön och Lotsviken. Härliga tokstollar.

Iland på Agön med stången. Flaggstången gick inte att transportera på 4-hjulingens lilla kärra. Lenn, latmasken, körde bagaget – Hilde, Claude, Lena och Johnny bar stången

Efter bärandets möda kom stången till slut till fyren. Efter lunch kunde Johnny inte hålla sig – nu skulle flaggstången resas.

Det var ett drygt jobb att passa in den nya flaggstången i det gamla fästet, och därefter resa den men till slut stod den upp.

När den till slut var den uppe hissades signalflaggorna – som de köpt med sig. A överst, G i mitten och den svenska specialflaggan Ö nederst.

Vi fick också en svensk flagga som syns fint från havet.
De Agöhamnsbor som går med båt på östra sidan om Agö tutar numer ofta när de ser att flaggan är uppe på fyrplatsen.

Vilka vänner vi har!

Hilde Teuchies dokumenterade händelsen på bilder – många fler än de som syns här utan att vi riktigt förstod att det skulle bli en liten bilderbok. Den kom på posten från Belgien i Januari – tacka vet jag nördar.

/Bitte

  • Comments(0)//fyrbloggen.agofyrplats.se/#post0